25 Nisan 2012 Çarşamba

Olimpiyat köşesi #1: Antik Olimpiyatlar


Olimpiyata bu kadar kısa süre kalmışken (92 gün) olimpiyatların geçmişine dair bir yazı dizisi planlıyorum.  İçinde her şampiyonun ilkleri, sembol sporcuları, önemli detayları ve en önemlisi hikayelerinin yer almasına özen göstermeyi düşünüyorum...

Şu an izlediğimiz, beklediğimiz olimpiyatlar “modern olimpiyat” adı altında geçiyor. Her şeyde olduğu gibi modern olimpiyatın da bir geçmişi var, hatta fazla geçmişi. Modern oyunlardan önce “antik olimpiyatlar” adı altında yarışlar yapılıyordu.

Tarihçesi

olympia
Peki böyle bir oyun düzenleme fikri nasıl çıktı? Herkesin bildiği üzere ilk modern olimpiyat Atina’da düzenlendi. Yunanlar sadece modern olimpiyatın değil antik olimpiyatın da kurucularıdır. Tarhiçesi ile ilgili pek çok söylenti var. Kesin tarihi de haliyle muallak... Rivayetlerin birine göre  Oyunlar, kutsal Olympia bölgesinde Zeus onuruna organize edilen dini kutlamalardı.  Hatta oyunların olduğu yerde Zeus’un heykelinin olduğu söylenmektedir.


Kısa kısa Antik Olimpiyatlar

 M.Ö 776’da başlayan oyunlar M.S 393’e kadar devam etmiş.
·        Olimpiyatlarda pankratyum, güreş, atletizm ve koşu yarışları yapılmış.
·    Oyunlara katılmak için üç şart koşuluyor. Yunan olmak, erkek olmak ve hür olmak. Bu sebeple ilk 400 yıl sadece erkekler oyunlarda yarışmış.
·    Evli kadınların oyunlara katılmaları kesinlikle yasakmış hatta bu suçu işleyenler ölümle cezalandırılırdı. Bu kuralı bozan tek kadın ise Kallipateira.
·         İlk oyunlar bir gün sürerken daha sonraları yarışlar beş güne çıkmış.
·         Kayıtlı ilk olimpiyat şampiyonu ise bir aşçı.
·     Yarışlar; 190 metrelik “Stadion” adı verilen pistte yapılıyormuş. Pist dolayısıyla 190 m yarışları da varmış.
·    Yarışlarda kullandıkları malzemeler ise Aryballos (topraktan yapılmış yağ küpü), Strigil (vücuttaki ter, yağ ve kumu sıyırmak için kullanılan eğri bir alet) ve Sünger.




·     Sporcular, oyunlar öncesi Olympia yakınlarındaki Elis’e gelmeden önce aylarca yoğun bir çalışma programından geçip yarışlardan dört hafta önce Elis şehrinde toplanırlarmış. Ön elemeler yapılıp en iyiler Olympia’daki mücadeleye giderlermiş.
·    Hakemler ve sporcular kurallarına uyacaklarına dair oyun öncesi yemin eder; kurallara  uymayanlara para cezası verilirmiş.
     Oyunların tek bir şampiyonu oluyormuş bu kişi de taç takılarak ödüllendiriliyormuş.
·         Hieromania antlaşması gereğince olimpiyat zamanı kimse kimseyle savaş yapmıyormuş...
·     O zamanlar oyunlar en demokratik yer olarak görülüyor. İlk başta geçerli olan” köleler yarışamaz” kuralının da kalkması itibari ile kölelerin rahatlıkla yarışıp kralları da yeniyorlarmış.
·    Fakirler ise kendilerine sponsor olmaları için asillerin yanına sığınıyor, onların işlerini      yaparken bunun karşılığı olarak da spor yapma şansı buluyorlarmış. 


Oyunların gelişiminin ise şu şekilde olduğu sanılmaktadır:

MÖ. 776
1. Olimpiyatlar
Koşu yarışı – Stadia
MÖ. 724
14. Olimpiyatlar
Çift tur koşu -Diaulos
MÖ. 720
15. Olimpiyatlar
Uzun mesafe koşusu – Dolichos
MÖ. 708
18. Olimpiyatlar
Pentatlon
MÖ. 708
18. Olimpiyatlar
Güreş
MÖ. 688
23. Olimpiyatlar
Boks
MÖ. 680
25. Olimpiyatlar
Dört atlı savaş arabası yarışı
MÖ. 648
33. Olimpiyatlar
At yarışı
MÖ. 648
33. Olimpiyatlar
Pankreas
MÖ. 520
65. Olimpiyatlar
Zırhlı koşu
MÖ. 408
93. Olimpiyatlar
İki atlı savaş arabası yarışı